• News

Відкриттями Аль-Фо поділилися експерти

Останні знахідки на археологічних розкопках Аль-Фоу ще більше підвищують його історичне значення як скарбниці артефактів.
Короткий зміст статті:
  • Комісія зі спадщини Саудівської Аравії нещодавно організувала міжнародний симпозіум, щоб зібрати експертів і обговорити останні знахідки на археологічній ділянці Аль-Фау.
  • Серед знахідок - свідчення складної мережі торговельних шляхів, а також наскальні малюнки та написи, що ілюструють життя його перших мешканців.
  • Аль-Фоу заслужив визнання, коли в серпні 2024 року був внесений до списку об'єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Археологічна зона Аль-Фоу нещодавно отримала статус Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, що стало значним досягненням для Саудівської Аравії. Крім того, це місце має величезну культурну цінність, привертаючи увагу науковців та ентузіастів з усього світу. Зокрема, Аль-Фоу є восьмим об’єктом Світової спадщини ЮНЕСКО в королівстві. Він розташований у Ваді Ад-Давасір, приблизно за 700 кілометрів на південний захід від Ер-Ріяда.

Останні знахідки в Аль-Фау

Комісія зі спадщини Саудівської Аравії бере активну участь у збереженні та популяризації Аль-Фау. Відповідно до цього, нещодавно вона організувала науковий симпозіум, присвячений археологічному об’єкту. Відповідно, цей захід мав на меті підвищити обізнаність про історичне значення місцевості та сприяти подальшим дослідженням. Науковці та експерти з різних галузей зібралися, щоб обговорити свої знахідки та обмінятися знаннями. На заході експерти говорили про складну мережу торгових шляхів Аль-Фоу, які слугували важливими пунктами культурного обміну. Аджаб Аль-Отайбі, директор департаменту археологічної документації та досліджень Комісії зі спадщини Саудівської Аравії, розповів про важливість цих відкриттів. “Останні розкопки виявили складну мережу торговельних шляхів і культурних обмінів, які пов’язували Аль-Фо з іншими королівствами на Аравійському півострові та за його межами, – зазначив він. “Ці знахідки суттєво змінили наше розуміння соціальної та економічної динаміки в регіоні в стародавні часи”. Ще однією цінною знахідкою на цьому місці стали наскальні малюнки і написи, які ілюструють життя його перших мешканців.

Історичне значення Аль-Фоу

Аль-Фоу, розташований у південній частині Саудівської Аравії, є скарбницею археологічних знахідок. Дослідники виявили залишки стародавніх цивілізацій, що дають уявлення про багату історію регіону. Відповідно, Комісія зі спадщини Саудівської Аравії очолила поточні дослідницькі та розвідувальні проекти, що розкривають історичну важливість регіону. Ці зусилля проливають світло на життя і культуру стародавніх суспільств. Крім того, Університет Короля Сауда та інші інституції зробили значний внесок у ці дослідження та збереження пам’яток. Крім того, їхня робота гарантує, що це місце залишається життєво важливою частиною культурної спадщини Саудівської Аравії.

Про визнання Аль-Фоу ЮНЕСКО

У серпні 2024 року Комітет всесвітньої спадщини ЮНЕСКО визнав Аль-Фоу культурним об’єктом, що має видатну універсальну цінність. Цей престижний статус підкреслює глобальне значення історичної та культурної спадщини цього місця. Очікується, що визнання ЮНЕСКО сприятиме розвитку місцевої економіки завдяки зростанню туризму. Відвідувачі з усього світу будуть вабити до цього місця, прагнучи дослідити його історичні чудеса. Цей наплив туристів принесе користь місцевому бізнесу і сприятиме культурному обміну. Крім того, визнання покращує імідж Саудівської Аравії як країни з багатою культурною та історичною спадщиною.

Майбутні перспективи Аль-Фоу

Генеральний директор сектору всесвітньої спадщини Комісії зі спадщини Саудівської Аравії Нора Альхаміс позитивно відреагувала на визнання ЮНЕСКО. “Внесення Аль-Фоу до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО підтверджує важливість цього місця для світу, – зазначила вона. “Це не тільки свідчення великої історії і значення цього місця, але й глобальне визнання ефективного управління, збереження, захисту, дослідження і презентації Аль-Фоу під керівництвом Саудівської Аравії”. Забігаючи наперед, Комісія зі спадщини Саудівської Аравії має амбітні плани щодо цього об’єкту. Продовження досліджень, збереження і розвиток туризму стоять на першому місці в їхньому порядку денному. Майбутні проекти та ініціативи ще більше підвищать статус цього місця як першокласного археологічного об’єкту.

Фото: Саудівське агентство преси